Dnes je pondelok, 17.máj 2021, meniny má: Gizela
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Myšlienky z čajovne: JARNÁ OČISTA

apríl 12, 2013 - 14:15
S príchodom jari nastáva pod borovicami v átriu čajovne zreteľné oživenie. Nedočkavci popíjajú svoje obľúbené nápoje vonku, akoby už jar naplno rozprúdila naše zimou spomalené údy a do seba uzavreté duše.
Foto: 

 

Schádzajú sa opäť priatelia, starí známi, ktorí trávili zimu radšej pri dobre vykúrených radiátoroch a peciach vlastných, ako tých v čajovni. Atmosférou pohody, spolupatričnosti, úsmevu, výtvarného umenia, spoločenských hier, jemnej hudby a najmä exotických vôní čajov, sa počas dlhokánskej zimy nechali unášať nielen hostia z Karlovej Vsi, ale i zo vzdialenejších častí Bratislavy. Jeden v čajovni samotu zaháňal, iný vyhľadával. Ona s ním sa tešili z intímneho zákutia, on s ním tu hrávajú šach, partia študentov skúša pri veľkom stole pôvabnú hru dixit, iní čítajú z takmer pol tisícky kníh. Bielovlasé babičky pri svojom obľúbenom stolčeku háčkujú, čosi si šepkajú a vzápätí  objednajú vnúčatám žihľavový čaj s príjemne sladkastým topinamburom, známym vo svete aj pod názvom jeruzalemský artičok. Ideálny jarný detoxikačný prostriedok. Babičky si ho pamätajú ešte z čias, kedy bola jarná očista organizmu samozrejmosťou. Topinamburom  dodali energiu obličkám, pečeni, osvedčil vynikajúce účinky pri liečbe cukrovky, vysokej hladiny cholesterolu, podobne ako čierna baza, čierna ríbezľa, rebríček. S vytúženou jarou nastáva čas upratovania nielen v príbytkoch, ale i v tele. Žiaľ, so snežienkami, krokusmi, fialkami a zlatým dažďom prichádza aj malátnosť, únava, bolesti hlavy, celková telesná slabosť. V našich organizmoch sa menia energetické toky, s prvými lúčmi slnka začíname viac energie vydávať ako sme v zime akumulovali. Organizmus pociťuje potrebu  očistiť  sa  od  nánosov, ktoré  sa v ňom usadili počas zimy, kedy sme sa menej hýbali, boli sme menej na vzduchu, pomalšie nám  prúdila krv a spomalila sa látková výmena. Túžba po novom, čerstvom, čistom je prirodzená každému, a je treba ju naplniť. 
 
Keď však dodávame jarné  vitamíny a čistý vzduch do zaneseného tela, ich účinok sa výrazne znižuje. Všeobecne sa na jar odporúča ovocie a zelenina, nemala by sa však konzumovať dovážaná. Jabĺčka, hrušky, kyslá kapusta, mrkva, petržlen, kapusta, cesnak, cibuľa, zemiaky, červená repa či sušené domáce ovocie dostatočne jarný nedostatok vitamínov doplnia. Popri  telesnej slabosti zisťujeme, že sme v dôsledku zníženého pohybu nabrali kilá navyše, ktoré niekedy nedokážeme vtesnať do 
šiat. Jediný spôsob ako nepribrať, je udržať v rovnováhe príjem a výdaj kalórií. Ako sa dá takýto bod dosiahnuť bez mimoriadnej fyzickej námahy? Tí, ktorí navštevujú čajovne, tento zázračný prostriedok  poznajú. Rovnako ho poznajú milióny Číňanov, Indov, Vietnamcov. Samozrejme, že východné národy nie sú štíhle len vďaka pitiu  takmer zázračných zelených čajov, ale tieto hrajú v udržiavaní rovnováhy metabolizmu podstatnú úlohu. Pri poruchách trávenia a prekyslení organizmu je zelený čaj mimoriadne účinný. Rovnako zvláštnym spôsobom fermentovaný čierny čaj pu-erh sa v Číne odnepamäti používa ako liek pri odstraňovaní nadbytku telesných tukov, patrí medzi najosvedčenejšie prostriedky zabezpečujúce rovnováhu metabolizmu v dôsledku ušľachtilých plesní, ktoré  obsahuje. Tie spôsobujú i jeho nie práve príjemnú zemitú vôňu, ale práve intenzívna vôňa  starých budhistických kláštorov je dôkazom jeho liečivých účinkov. Čajovníky rastú na južných svahoch, akumulujú slnečnú energiu, ktorá sa lúhovaním lístočkov dostáva do nápoja. Jar nám  prináša slnko zvonku, čaj zvnútra. S príchodom jari síce nastáva oživenie átria, ale vo vnútri čajovne, rovnako ako v duši múdreho človeka, je jar po celý rok.

Jozef Banáš

 

- - Inzercia - -