Dnes je štvrtok, 13.máj 2021, meniny má: Servác
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Strava ako primárna prevencia proti chorobe

apríl 23, 2020 - 09:05
Výživová poradkyňa Alexandra Patay Popovičová pretavila svoje manažérske schopnosti do projektu „Čo jedia zdravé deti“. V ňom spojila svoje umelecké danosti s láskou k deťom a zdravému životnému štýlu. Ako udržať svoje deti zdravé už útleho veku?
Foto: 
Jana Fašungová

Meno Alexandry Patay Popovičovej úzko súvisí s umením a zdravím. Obaja rodičia profesionálni výtvarníci vychovali svoje deti s láskou k umeniu. V súčasnosti sa jej projekt  Čo jedia zdravé deti teší veľkej obľube a Alexandra k nemu pridala aj dodávanie stravy do predškolských zariadení, webináre a prednášky na rôzne témy. Mamičky si majú z čoho vyberať.

Čo vás priviedlo k tomu, že ste sa začali venovať zdravej výžive detí? A aký bol motív na spustenie projektu Čo jedia zdravé deti?

Narodenie vlastného dieťaťa. V tomto období mnohým ženám „prepne“ a ja som bola jednou z nich. Moje nové smerovanie vyplynulo zo situácie, keď som zistila, že o prvých príkrmoch nič neviem, vo svete internetového gulášu som bola stratená a do toho mi každý hovoril niečo iné. Po rozhovoroch s mojim pediatrom som pochopila, akú veľkú časť zohráva v našom zdraví strava. Stretla som moju súčasnú kolegyňu Silviu Kuzmovú, ktorá bola oproti mne s vlastnou farmou a vzdelaním v oblasti výživy už o krok ďalej. Po mesiacoch dennodenného zverejňovania receptov a odporúčaní na sociálnych sieťach sme vytvorili koncept workshopov, aby malo naše poradenstvo v prevencii výživy hlavu a pätu a odporúčania sa nedezinpretovali vo virtuálnom svete. Na začiatku projektu sme boli ortodoxnejšie než teraz a to mnohé maminy odradilo. Nechceli sme spôsobovať maminám ďalší stres tým, že musia všetko robiť na 100 percent a tak sme svoje odporúčania sformovali na tie základné, aby boli čitateľné naozaj pre každého. A kto sa bude chcieť vydať na hlbšiu cestu, vyberie si naše nadstavbové prednášky. Každý podľa svojej chuti. 

Opíšte nám fungovanie projektu „Čo jedia zdravé deti“, ako dlho už existuje?

Fungujeme siedmy rok. Začali sme ako skupina na facebooku, kde som si pridávala svoje zdravé recepty, postupne sme sa rozrastali. Prišli prvé workshopy a prednášky po celom Slovensku a dnes pohodlné webináre - to  sú prednášky online, kde sa mamina pripojí z kuchyne alebo pri zaspávaní drobca zo svojho mobilu. Jedna časť projektu je poradenstvo od prenatálneho štádia plus prvý rok života dieťatka a ja mám na starosti stravu detí od 1 roka až po predškolákov. Sme poradkyne pre výživu, čiže našou úlohou je strava ako prevencia pred chorobami, či podpora pri ich priebehu. Naše odporúčania sú kvalitné stravovanie, primárne sezónne a lokálne, žiadne extrémy a hovoríme o tom prečo sa vôbec máme nad stravou zamýšľať. Druhá časť projektu je partnerstvo s kuchyňou (prevádzka schválená hygienou detí a mládeže SR) „Zdravý dom“, kde zostavujem menu do predškolských zariadení, kde pod vedením manažérky Janky Salvovej funguje spoľahlivý tím. Práve pri varení pre deti, kde je hygiena na prvom mieste a dodržiavanie receptúr základom, je táto spoľahlivost na tím úplne esenciálna. K tomuto projektu ma inšpirovali práve maminy, keďže nevedeli nájsť pre svoje deti škôlku so zdravým a chutným stravovaním. Momentálne varíme na dennom poriadku pre asi 700 detí. 

dsc_5538-edit.jpg

Foto: 
Jana Fašungová
 

Ako ste sa stravovali pred spustením projektu? Akým pokrmom zhrešíte v súčasnosti?

Nikdy som nebola zlý stravník a jedla som tony zeleniny. Robila som v minulosti 7 rokov letušku, kde som si vedome dávala pozor na výber stravy vzhľadom na miesto povolania, no rada si dám vyprážaný syr alebo rezeň „občasník“. Ale so šalátom.

V aktuálnom vydaní týždenníka Slovenka sa ešte v rozhovore dozviete prečo Alexandra nakúka do nakúpnych košíkov a čo sa skrýva za pojmom skrytý cukor. 

- - Inzercia - -