Dnes je pondelok, 04.júl 2022, meniny má: Prokop
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Veľký návrat filtrovanej kávy

máj 06, 2022 - 10:00
Obdobie, kedy mala snáď každá druhá domácnosť na Slovensku kávovar na tzv. prekvapkávanú kávu si ešte určite všetci čitatelia veľmi dobre pamätajú. Dnes zažíva filtrovaná káva svoj veľký návrat.
Foto: 
kávoholik

K jej príprave však už nepotrebujete špeciálny kávovar ale moderné dizajnové zariadenia. Aby ste však dosiahli plnosť chute, a teda očakávaný zážitok z kávy budete na prípravu potrebovať výberovú kávu, tzv. Specialty Coffee. Poďme sa teda pozrieť na možnosti, aké v tejto oblasti máme. Konkrétne sa zameriame na dve najznámejšie a u kávoholikov aj najobľúbenejšie.

 Alternatívna príprava cez V60

Prekvapkávač V60 pochádza z Japonska a používajú ho v každej druhej kaviarni s výberovou kávou. Je to však skvelá voľba aj na doma. Už zo samotného názvu vyplýva, že má tvar „V“ so 60 stupňovým uhlom. Kúpite ho v prevedení podľa vášho vkusu – sklený, kovový, porcelánový alebo aj plastový. Veľkosť si môžete zvoliť od 1 do 3. V60 má špeciálne zatočené ryhovanie. Na konci má otvor, cez ktorý preteká vylúhovaná káva. Ryhy slúžia k lepšej extrakcii, priľnutiu filtra a taktiež k odvádzaniu vzduchu. V60 je taktiež praktický zakončená, jej spodná časť vyzerá ako podšálka. Vďaka tomu dobre drží na šálke alebo dekantéri, do ktorého potom káva prekvapkáva. Spôsob prípravy kávy v tomto vynáleze je jednoduchý, rýchly a výsledkom bude veľmi kvalitná a čistá káva. 

Dizajnový Chemex

Zaujímavosťou je, že za návrhom tohto zariadenia treba hľadať chemika. Toto klasické a elegantné varné zariadenie navrhol nemecký chemik Peter J. Schlumbohm, a to ešte v roku 1941. Nejde teda o produkt tzv. „tretej kávovej vlny“, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Pri výrobe Chemexu sa Schlumbohm inšpiroval dvomi laboratórnymi prístrojmi. Skleným lievikom a Erlenmeyerovou bankou. Do lievika pridal vzduchový kanál, aby ponechal priestor pre ľahký únik vzduchu vytlačeného kvapalinou kvapkajúcou do nádoby. Do Erlenmeyera pridal „brušný gombík“ a následne ich spojil s upraveným skleneným lievikom. K tomu pridal elegantnú drevenú rukoväť a vznikol jednodielny, tepelne stabilný kávovar z borosilikátového skla s názvom Chemex. Chemex je metóda „pour over“, čo znamená, že voda prechádza vrstvou kávy a filtrom, ktorý je zvyčajne vyrobený z papiera. Takto pripravená káva je v porovnaní s prípravou cez iné filtračné zariadenia čistejšia a bez usadenín. Papierové filtre Chemex sú totiž o 20 – 30 % ťažšie ako iné filtre, takže zadržiavajú viac olejov počas procesu prípravy a taktiež ním neprejdú pevné látky.

Kvalitná káva, tri štvrtiny úspechu

dizajn_bez_nazvu225.png

Veľký návrat filtrovanej kávy
Foto: 
kávoholik

Na prípravu filtrovanej kávy je ideálna výberová káva, ktorá znamená doslova tri štvrtiny úspechu. V Kávoholikovi sme ich pre vás pripravili hneď niekoľko, a to od najznámejších farmárov z celého sveta, vrátane obľúbených odrôd gesha. Navyše v tomto prípade svetlé praženie 100 % arabiky vyšperkuje ich chuť vždy k dokonalosti.

- - Inzercia - -