Dnes je pondelok, 04.júl 2022, meniny má: Prokop
Čas čítania
5 minutes
Zatiaľ prečítané

Príprava kávy je umenie, avšak zvládnuť to môže každý

február 06, 2022 - 14:00
Káva pripravená chutne, zdravo a doma. Zalievaná káva, Drip, Chemex, FrenchPress, ale i automatické či pákové kávovary sú pomocníci na prípravu kávy, ktorých si ľudia vyberajú do svojej kuchyne prevažne na základe osobných preferencií, medzi ktoré patrí najmä ,,design“. Avšak iba pekný dizajn vám príjemnú chuť kávy nezabezpečí.
Foto: 

KTORÁ METÓDA PRÍPRAVY JE TÁ ,,NAJ“

Každá metóda prípravy je stavaná na zdôraznenie iných chuťových a aromatických parametrov. Je veľký rozdiel v tom akú kávu na aký typ prípravy použijete. Neexistuje zariadenie, ktoré by bolo vhodné pre všetky typy káv. Prirodzenú aciditu kávy je potrebné vyvážiť horkosťou, ktorú vieme dosiahnuť aj spôsobom prípravy. 

PRVÝ KROK MAJÚ VŠETKY ,,DOMÁCE PRÍPRAVY“ SPOLOČNÝ 

Všetky spôsoby prípravy určené na prekvapkávanie či lúhovanie, pri ktorých sa používajú rôzne filtre majú spoločný krok – prepláchnutie filtrov a nahriatie celého zariadenia. Či je to AeroPress alebo obyčajná šálka kávy, do ktorej ste si nasypali kávu, všetko musí byť správne nahriate, aby sa arómy a chute kávy mohli dostatočne rozvinúť.

SPÔSOB PRÍPRAVY JE KĽÚČOVÝ

Predhriatie zariadenia, odváženie a čerstvé pomletie kávovníkových zŕn či použitie správneho množstva vody na pomer kávy je základom pre dosiahnutie chutnej a vyváženej šálky kávy. V prípade prekvapkávaných alebo lúhovaných káv je zalievanie potrebné vykonávať na dva krát a nenechať kávu extrahovať dlhšie ako 4 minúty.  Na prvý pohľad vyzerajú niektoré metódy z hľadiska prípravy podobne, avšak vo viacerých smeroch sa výrazne líšia.

KOĽKO GRAMOV, AKÁ TEPLOTA ČI ČAS LÚHOVANIA 

Výslednú chuť kávy hodnotíme podľa troch základných kritérií. Kyslosť (acidita), horkosť a arómy. 

Správne zvolenie dávky pomletých kávovníkových zŕn určuje celkový potenciál kávy.  Intenzita chuti sa mení v závislosti od použitého množstva kávy, hrúbky mletia, času extrakcie, ale i teploty a kvality vody. Odporúčané množstvo kávy sa udáva od 5g do 8g na 100ml. Odporúčaná teplota vody sa pohybuje v rozmedzí od 88°C do 92°C maximálne 94°C. Čas extrakcie, a teda doba lúhovania je od 2 do 4 minút. Čím dlhšie sa káva extrahuje, tým sa stáva horkejšou. Preto je potrebné po vylúhovaní prípadne prekvapkaní kávy ju ihneď preliať do šálky, z ktorej si ju môžeme vychutnávať ako dlho chceme bez ujmy na jej chuti.

Po prvom zaliatí pomletých kávovníkových zŕn sa začína uvoľňovať  CO2, ktorý pri nedostatočnom uvoľnení spôsobuje nežiaduce aromatické i chuťové vlastnosti najčastejšie s horkým až zatuchnutým pozadím. CO2 sa udržiava čiastočne  v kávovej usadenine a nemal by už prichádzať do styku s vodou. 

VOĽBA KÁVY VÁM URČÍ ZÁKLAD CHUTI

To, aké chute a v akej intenzite v káve cítime je najviac ovplyvnené druhom  a zložením kávy, ktorú použijeme. Na Slovensku sa v súčasnosti dostávajú do po popredia tzv. ,,100% arabicy“, kdežto donedávna to boli skôr zmesi tzv. blendy ,,80%/20%“. Čo to znamená? 

  • Coffea Arabica –  jej odrody majú chuť veľmi výraznú, intenzívnu a chuť závisí od konkrétnej odrody a krajiny kde bola dopestovaná. Obsahujú menej olejov ako odrody kávovníka Coffea Canephora a teda aj Robusta, preto káva zo 100% Arabicy má slabšiu krému, ktorá sa rýchlo stráca.  
  • Coffea Canephora – jej odrody majú chuť výrazne horkú a korenistú, s takmer žiadnou kyslosťou. Obsahujú viac olejov ako odrody Coffea Arabicy, čo spôsobuje bohatú a dlho trvajúcu krému. 
  • Blend ,,80%/20%“ je teda zmes odrôd Coffea Arabica a Coffea Canephora, pričom najčastejšie používaná odroda Coffea Canephory je Robusta. Tá prevažne tvorí to menšie percento celkovej zmesi. Používa sa najmä na dotvorenie plnej chuti a dlhotrvajúcej dochuti espressa. 

KÁVA AKO Z KAVIARNE U VÁS DOMA

Obľúbenú kávu s mliekom poznáme všetci v rôznych podobách. Cappucino, Latte macchiatto, ale i mnohými obľúbené, nesprávne nazývané tzv. ,,presso s mliekom“. Mlieko si väčšina z nás pridáva do kávy pre potlačenie silnej, často krát nepríjemnej chuti samotnej kávy. 

V prvom rade je dôležité podotknúť, že mlieko by sa do kávy malo pridávať zásadne teplé, nakoľko jeho studená verzia stiahne teplotu kávy, v ktorej sa následne nestihnú rozvinúť všetky chute i arómy. Káva môže byť niekedy príliš aciditná alebo horká. Spojenie so správne pripraveným mliekom jej intenzitu zmierni, ba dokonca rozvinie niektoré chute v pozadí.

ZALIEVANÁ, ZLATÁ DOBRÁ KLASIKA

Najčastejšie pripravovaná káva v domácnostiach je zalievaná. Mnohí ľudia vôbec neriešia na akú hrúbku si majú kávu pomlieť či koľko kávy si má do šálky nasypať. Chuť ich kávy je zväčša rovnaká, maximálne je slabšia alebo silnejšia, podľa toho či im ubehne ruka pri jej sypaní do šálky. Dokonca chuť ich kávy je často trpká. Prečo? Koľkí z nás si ráno zalejú svoju obľúbenú kávu a následne si ju nechajú vychladnúť, pretože je príliš horúca, alebo jednoducho na ňu pozabudnú? Po približne 4 minútach sa v káve lúhujú škodlivé látky, ktoré nám práve spomínanú trpkosť spôsobujú. Okrem nepríjemnej chuti, vďaka dlhému lúhovaniu kávy, môžu mať niektorí ľudia rôzne zdravotné problémy, medzi ktoré najčastejšie patrí pálenie záhy. Hrajte sa s množstvom kávy na pomer vody, a čo je hlavné po cca 3 minútach si svoju kávu prelejte do druhej šálky a verte, že vaše chuťové poháriky zostanú prekvapené. 

Keď už vieme ako na to, je čas zvoliť si aj tú správnu kávu. Pre klasické zaliate sú najvhodnejšie stredné pražené kávovníkové zrná pochádzajúce zo strednej či južnej Ameriky prípadne Ázie. Oriešková Brazília, dymová Cuba či korenistá India z rodinnej pražiarne Coffee VERONIA sú to správnou voľbou. 

  • Speňovanie mlieka bez kávovaru

Ak si chcete vytvoriť krémove mlieko doma, pomôcť vám môžu malé ručné napeňovače, ktorými mútite teplé mlieko až po jeho zhustnutie, alebo automatické kávovary, ktoré spravia prácu za vás. My vám ponúkame prípravu mlieka pomocou zariadenia French Press. Vďaka správnej teplote mlieka, ktorá by v tomto prípade mala byť aspoň 70°C a rýchlych pohybov vrchnej časti French Pressu, dosiahnete bohatý mliečny krém, ktorý plnohodnotne doplní vašu šálku kávy v pohodlí domova. 

  • Mlieko si zohrejeme minimálne na 70°C
  • Nahrejeme si French Press horúcou vodou aby nám po preliatí mlieko rýchlo nevychladlo
  • Prelejeme zohriate mlieko do French Pressu
  • Nasadíme vrchnú časť (filtračné sito)
  • Rýchlymi pohybmi smerom zhora nadol a opačne mútime mlieko až kým sa jeho objem zdvojnásobí
  • Spenené mlieko vo French Presse premiešam krúživými pohybmi 
  • Premiešané mlieko pomaly prilievam do pripravenej kávy

V prípade, že sa radi hráte a chcete skúsiť aj kresliť pomocou takéhoto mlieka, odporúčame si časť krémového mlieka odliať aby sa jeho konzistencia zriedila. Taktiež je potrebné vytvárať Latte art pomocou na to určenej kanvičky, do ktorej je vhodné si takto pripravené mlieko preliať. 

- - Inzercia - -