Dnes je utorok, 17.máj 2022, meniny má: Gizela
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Ako si správne vybrať mlynček na kávu a neľutovať

december 24, 2021 - 10:00
Ak v tomto období uvažujete o kúpe mlynčeka na kávu, máme pre vás zopár rád, ako vybrať ten správny. V nasledujúcich riadkoch zadefinujeme základné parametre, na ktoré sa treba pri rozhodovaní zamerať. Ponuka mlynčekov na trhu je aktuálne veľmi široká a nepochybne si každý z nich nájde svojho adresáta. Neznamená to však, že je jedno, ktorý si vyberieme a naše chuťové bunky budú následne spokojné s espressom, ktoré si takto pripravíme.
Foto: 
Kávoholik

Pravdou je, že téma výberu technológie na prípravu espressa sa dá veľmi ťažko zúžiť iba na mlynček. V kvalite pripravenej kávy sa totiž odzrkadlia všetky nástroje, ktoré pri príprave použijeme. Pri výbere je preto potrebné vždy zohľadniť viacero parametrov a cena by nemala byť tým hlavným jazýčkom na pomyslenej miske váh. Vždy však platí, že žiadny výrobca vám neposkytne vysokú kvalitu za nízku cenu. Všetky nástroje na prípravu kávy plnia svoj účel v takej kvalite, ako boli vyrobené. A v konečnom dôsledku ich presnosť a konštantnosť parametrov tvoria to, čo máme v šálke.

kavoholikkkk_21.jpg

Ako si správne vybrať mlynček na kávu a neľutovať
Foto: 
Kávoholik

Poďme sa na problematiku výberu mlynčeka pozrieť z pohľadu technickej špecifikácie. Základné parametre pri výbere sú mlecie kamene, ich materiál, tvar a veľkosť. 
 
Keramické kamene sa používajú predovšetkým pri kónickom (kužeľovitom) tvare a jednoduchšej konštrukcii mlynčeka. Za týchto podmienok však takéto kamene nie sú presné a výsledná mletá surovina nemá homogénnu konzistenciu. Obsahuje vysoký podiel prachu, ale aj priveľké kusy mletej hmoty. To má zásadný vplyv pri príprave kávy a na dokonalé espresso môžete zabudnúť.  Filter z týchto mlynčekov je však uspokojivý. Výhodou takýchto typov je síce priaznivá cena, no zároveň tomu zodpovedá aj nižšia kvalita.  

Ploché mlecie kamene oceľovej konštrukcie zabezpečia podstatne presnejší výsledok mletia. Konštrukčne sa už prevažne jedná o prístroje s elektromotorom, ktorý zabezpečuje ich rotáciu. Samozrejme, dôležitý vplyv na výsledok majú aj ďalšie viaceré konštrukčné faktory. Ak hľadáme mlynček s oceľovými kameňmi na mletie treba už zase počítať s tým, že do peňaženky budeme musieť siahnuť oveľa hlbšie.

kavoholikkkk_12.jpg

Ako si správne vybrať mlynček na kávu a neľutovať
Foto: 
Kávoholik

Veľkosť mlecích kameňov má vplyv na výkon, konštantnosť a výdrž pri mletí. Čo si máte pod tým predstaviť? Dve espressá pomeliete asi na každom mlynčeku. Ale šesť alebo dvadsať za sebou, už znamená problém s teplom, ktoré vzniká v mlecej komore. Veľkosť je v tomto prípade naozaj výhodou a v profesionálnom svete aj materiál – kov použitý v jednotlivých konštrukčných prvkoch tak, aby sa čo najmenej tvorilo a dobre odvádzalo teplo v prípade, že denne pripravujete 500 nápojov. Pre domáce použitie by oceľové mlecie kamene mali mať priemer aspoň 50 mm. 
      
Samozrejme, kvalita zrniek ako vstupného produktu je najdôležitejšia. To je však už iná téma. V zásade ale platí, že keď k nám do predajne Kávoholik na Bajkalskej ulici príde zákazník a potrebuje poradiť s výberom mlynčeka moja prvá otázka vždy smeruje práve ku káve ako nápoju. Čo od nej očakáva? Teda aký výsledok mu ulahodí?  Bežné komoditné kávy nie sú tak citlivé na kvalitne pomleté zrno ako niektoré svetlo pražené druhy. Pokiaľ nemá zákazník ambíciu odhaľovať chuť ovocia v káve, presný a teda extra drahý mlynček ani nepotrebuje , sú to zbytočne vyhodené peniaze. 

- - Inzercia - -