Recept: Pravý Ajvar z Chorvátska, aj pre vegánov
SYROVÉ GUĽKY S AJVAROM
Príprava: 10 minút
Ingrediencie:
- 250 g čerstvého nezrejúceho syra (tvaroh, cottage cheese, ricotta)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1-2 lyžice jemného Ajvaru Podravka
- soľ
- čierne korenie
- 4 lyžice nasekaných lieskových orieškov
Postup:
1. Čerstvý syr roztlačte vidličkou. Pridajte olivový olej, Ajvar, soľ a korenie. Dobre premiešajte a vytvarujte guľky.
2. Každú guľku obaľte v lieskových orieškoch.
3. Uchovávajte ich v chladničke až do podávania.
DOBRÝ TIP: Ak máte radi pikantnejšie jedlo, guľky servírujte s Ajvarom pikant.
SLANÉ AJVAR KOLÁČIKY
Príprava: 25 minút
Ingrediencie:
- 300 g lístkového cesta
- 200 ml jemného Ajvaru Podravka
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie
- 2 lyžice sušeného oregana
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g syra feta
- 50 g čiernych olív
- 1 vajce (na potieranie)
Postup:
1. Rúru si zohrejeme na 220 °C.
2. Lístkové cesto si rozvaľkáme na plát tenký asi 3 mm a rozkrojíme ho na dve polovice.
3. Ajvar zmiešame s olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme oregano a pretlačený cesnak. Touto zmesou potrieme jednu polovicu cesta.
4. Cesto ostrým nožom nakrájame na štvorce vo veľkosti asi 5 x 5 cm.
5. Syr feta nakrájame na malé kocky, olivy posekáme na hrubo a poukladáme na cesto potreté Ajvarom.
6. Druhú časť cesta potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme oreganom. Pokrájame na rovnaké štvorčeky a zakryjeme nimi tie ajvarové. Okraje nezatláčame, naopak, koláčiky vyzerajú chutnejšie, ak je po upečení vrstva náplne viditeľná a horný štvorec vytvára "čiapočku".
7. Takto pripravené cesto poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme do rúry a pečieme dozlatista, približne 15 minút. Pokiaľ pri pečení niektorý z vrchných štvorcov skĺzne na stranu, po vybratí z rúry (pokiaľ je pečivo horúce) ho ľahko vrátime do pôvodnej polohy.
DOBRÝ TIP: Slané Ajvar koláčiky sú výborné teplé i za studena.
Viac na www.podravka.sk
Komentáre